• You are here:
  • Home »
  • Blogs »
wijze vrouwen vertellen

Wijze vrouwen vertellen… het verhaal van Jolande Rommens

"Echt vrouw zijn"

Toen ik een jonge tiener was leerde ik een aantal dingen over menstruaties. Dat het onbevruchte eitjes waren, dat je ging bloeden uit je vagina en dat dit zo rond je puberteit zou beginnen. Toen een vriendinnetje voor het eerst ongesteld werd, leek me dit wel spannend omdat je dan “echt vrouw” zou zijn en kindjes kon krijgen. Voor mij was het iets om naar uit te kijken want op die leeftijd kan je niet snel genoeg “groot” zijn en wil je voor vol aangezien worden. Toen het echter zo ver was en ik voor het eerst ongesteld werd op mijn dertiende was het “hoera” gevoel al snel over...

De realiteit

De menstruatie ging gepaard met heftige buikkrampen en ik was er elke maand goed beroerd van. Weinig pijnstillers hielpen behalve een Chefarine4 kan ik me herinneren. Later toen er NSAIDs kwamen toen hielpen die beter. Toen ik voor het eerst ging bevallen merkte ik dat de weeën die je dan hebt echt heel erg vergelijkbaar zijn met die heftige menstruatiekrampen die ik toen had.

Het menstrueren was geen pretje en vormde elke maand een flinke belemmering in mijn manier van leven als jongedame. Ik kon op die eerste dagen alleen maar in een soort foetus houding in de bank of op bed liggen met pijnstillers en vloeide dan ook behoorlijk veel. Daarna knapte ik weer op en kon ik weer verder. In mijn omgeving was er weinig tot geen begrip voor. Enkel bij de gymles kon je als je echt beroerd was, stoppen en mocht je naar huis. Ik had het “geluk” dat ik altijd vrij bleek zag en als ik ongesteld was, werd dit nog veel erger. Mensen zagen dan ook wel aan me dat het me niet goed ging en lieten me dan met rust.

De pil

Ik vond heel die menstruatiecyclus helemaal niet fijn totdat ik een relatie kreeg en aan de pil ging. Wow… de pil veranderde alles. Toentertijd had je de eerste drie fasen pil Trinordiol en die heeft me echt heel erg geholpen. Geen buikpijn meer, geen heftig vloeien meer en ook mijn puistjes verdwenen als sneeuw voor de zon! Eindelijk, ik had mijn leven terug. Toen mijn dochter ongesteld werd en ook zo’n pijn had als dat ik gehad had, heb ik haar meteen de pil aangeraden en ook zij heeft er veel baat bij.

De pil heb ik jarenlang geslikt totdat er geen pil meer was die werkte omdat ik telkens na een aantal jaren doorbraak bloedingen kreeg. Ik moest een steeds zwaardere pil en daar kreeg ik depressieve gevoelens van. Daar kwam ik pas weer jaren later achter. Na zo’n 25 jaar pil slikken ben ik er mee gestopt want de voordelen begonnen niet meer op te wegen tegen de nadelen.

Mijn zwangerschap

Gelukkig voor mij waren mijn natuurlijke menstruaties daarna “normaal”. Geen hele heftige buikkrampen meer, weinig puistjes en ook het vloeien was regelmatig en in normale hoeveelheden. Soms sloeg ik wel eens een maandje over maar dat vond ik niet erg. Toen ik zwanger werd vond ik heerlijk om niet meer ongesteld te hoeven zijn, wat ik niet wist is dat je daarna 6 weken ongesteld was want dat soort dingen vertelt niemand je.

De overgang

Toen ik in de overgang kwam zo halverwege mijn 40er jaren, toen werden de menstruaties weer heftiger en kwamen ze steeds korter op elkaar. Dat was niet fijn en ik werd weer steeds meer belemmerd door buikkrampen en heftig vloeien. Ik was dan ook heel blij toen het stopte na een aantal jaren. Het was echt een omgekeerde puberteit. Ik was weer humeurig, prikkelbaar, had last van stemmingswisselingen en keek ontzettend uit naar het moment dat het zou ophouden net als dat ik heel erg had uitgekeken naar het moment dat het zou beginnen. Op mijn 50ste hield het op en kwam ik ook weer psychisch en lichamelijk in rustiger vaarwater. Ik zat in de menopauze. Heerlijk.. het is voorbij. Nu kan ik vol rust en levenservaring terugkijken en vooruitkijken.

Het waren roerige jaren, die hormonenjaren. Blij dat ik er vanaf ben want ondanks mijn ouder wordend lijf, voel ik me nu veel meer in balans.

Over de auteur Jolande Rommens-Musquetier

Jolande Rommens-Musquetier is werkzaam als Counselor, Coach en Therapeut in haar eigen praktijk: Minerva Counseling & Coaching in Breda. Overgang als passie?! Ik ben gepassioneerd over de overgang omdat ik heb gemerkt dat ik vanuit mijn ervaringsdeskundigheid als vrouw in de overgang in combinatie met mijn psychosociale kennis, veel kan betekenen voor andere vrouwen. Ik vind het belangrijk dat we er voor elkaar zijn, elkaar helpen. Immers zijn dit allemaal ingrijpende fasen in een vrouwenleven met heel veel impact. Ik heb mijn bedrijf niet voor niets de naam gegeven van een sterke, rijpe en vrouwelijke godin. Kijk voor meer informatie op Minerva Counseling

Reactie geven:

2 reacties
Jolande schrijft 22 augustus 2017

Je bent absoluut niet gek aan het worden hoor Jantina. Die hormoonwisselingen kunnen een grote impact hebben op je psyche en lichaam. Het is een tijd waarin je echt wat meer rust moet nemen en rekening met jezelf dient te houden want anders trek je het gewoon niet.

Reageren
Jantina Dijkstra schrijft 25 juni 2017

Ik ben zo blij te lezen dat ik niet totaal gek aan het worden ben!! Mijn hersenen maken overuren met de meest onzinnige dingen maar ook verdriet, boosheid, ergernissen wisselen elkaar in hoog tempo af. Veel hoofdpijn en onrustig slapen maakt dat ik veranderd ben in een onstabiel labiel persoon. Ik wil nog zoveel maar de energie is weg.

Reageren
Add Your Reply