Retreat: trakteer jezelf op rust en ruimte!

Door Marieke Gels / 26 februari 2018

Re-treat, ofwel trakteer jezelf op rust en ruimte

In de afgelopen jaren heb ik talloze verhalen van vrouwen gehoord. En uit veel van die verhalen kwam de behoefte naar voren om de balans op te maken omdat ‘iets’ in hun leven niet meer goed voelde. Dat ‘iets’ kon het werk zijn, een relatie of gewoon de optelsom van alles wat er speelde.

De meeste vrouwen zijn druk, erg druk met alles wat ze ‘moeten’ en willen. Ik weet nog dat jaren geleden een vrouw tegen mij zei “jij doet altijd zo blij over de overgang”. Wat ze bedoelde was: de overgang is voor mij afzien en daar heb je te weinig oog voor. En dat klopte wel; gelukkig heb ik niet zoveel overgangsklachten. En ik geef toe dat ik, toen ik meer onderzoek deed voor het schrijven van mijn boek De vitale vrouw, geschrokken ben van de impact van de overgang. Impact op het functioneren van hoofd, hart en lijf van een vrouw. De overgang is veel meer dan de bekende opvliegers! Er is nog te weinig aandacht voor de psychische en emotionele impact.

Wat in al die jaren niet veranderd is, is dat ik naar de overgang kijk als een belangrijke fase in het leven van vrouwen- en daar hoef je gelukkig geen overgangsklachten voor te hebben.  😉

Het leven begint na je 40ste pas echt

Ik zie de overgang als een transformatiefase. Daarom werd de ondertitel van mijn boek ook “het leven begint na je 40ste pas echt.” Tenminste als je bewust de balans opmaakt, afscheid neemt van wat je in de weg zit of niet langer dient en weet wat voor jou belangrijk is in de komende jaren.

Vorig jaar kwam ik in gesprek met Jonna van de Kam. Zij werd getriggerd door Vitale Vrouwen. Er volgden leuke, persoonlijke gesprekken die leiden tot een samenwerking. Zij weet uit eigen ervaring heel veel over overgangsklachten maar vooral ook het diepe weten, voelen dat het een transformatiefase is. Dat er nog zoveel onbekend potentieel is wat wacht om ontdekt te worden. En dat geldt voor haar en alle vrouwen die bewust kijken naar de overgang als een transformatiefase in je leven.

We gunnen vrouwen een heerlijk retreat: 4 dagen in een viersterren omgeving. Een programma mét inhoud en met support van een groep vrouwen. Tijd en aandacht hebben voor wat er bij jou leeft, om vervolgens weer opgeladen en wetend wat je volgende stappen zijn weer naar huis te gaan.

Lees er alles over op de website Overgangsretreats.

Misschien ben jij die vrouw die behoefte heeft aan rust en ruimte om van daaruit weer verder te kunnen. Die zichzelf trakteert op een retreat. Wees welkom!

De auteur

Marieke Gels

Drs. Marieke Gels (1963). Oprichter van Vitale Vrouwen. Mijn missie is 45-plus-vrouwen te helpen in elke situatie hun eigen regisseur te zijn, zodat zij de hoofdrol in hun eigen leven kunnen blijven spelen. Als vrouwen al hun kwaliteiten inzetten en waar nodig hun podium pakken, wordt de wereld mooier en ontstaat een betere in balans in de wereld in het groot en in het klein. Ik publiceer regelmatig, geef lezingen en workshops. Ik ben auteur van het boek De vitale vrouw, het leven begint bij je 40ste pas echt. Verschenen bij KOSMOS 2015. Mijn achtergrond in steekwoorden: oudste dochter, getrouwd, altijd gewerkt binnen het sociale domein, arbeid –en organisatiesocioloog, coachingsopleiding, Reconnective Healing, NLP, gelukscoach. Meer informatie op Vitale Vrouwen