Foto van Ellen in atelier

Powervrouwen van Vuurvrouw: Ellen

In onze serie Powervrouwen van Vuurvrouw stellen we de vrouwen voor die ons helpen Vuurvrouw vorm te geven en die zich, vaak al jaren, inzetten voor vrouwen in de overgang. Vandaag in de spotlight: Ellen Vermeulen. Sinds 2020 bij Vuurvrouw betrokken als overgangskunstenares, taboedoorbreker, ontwikkelaar van ‘Barbie in de Overgang’ en de ‘Overgangsdagboeken’ en als projectmanager.

“Mijn moeder vroeg mij zo rond mijn 50tigste ‘Ellen, als je nu weer 18 zou zijn, wat zou je dan voor een richting kiezen?’ Direct riep ik uit: ‘Ik zou naar de kunstacademie gaan, toen ik 18 was durfde ik dat niet maar nu misschien wel’. Haar volgende vraag was: “en, wat houd je dan nu tegen?”. Zo gezegd zo gedaan, ik werd in 2019 toegelaten en heb afgelopen juni mijn master Cross-over Creativity aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht afgerond.”

“Tijdens deze studie heb ik mij gericht op een onderwerp dat mijzelf raakt: de overgang. Ik was zelf volop in de overgang en merkte dat goede informatie en specifiek afgestemde informatie weinig voorhanden was. Tijdens mijn studie deed ik onderzoek naar de overgang, kwam erachter wat deze fase voor vrouwen in kan houden en hoe mogelijk het is om erover te praten, privé maar zeker ook op de werkvloer. Daarom ging ik aan de slag met het ontwerpen van ’taboedoorbrekers’ zo vormde zich een toolkit van taboedoorbrekers. Centraal staat het ontwerp van ‘Barbie in de Overgang’, een barbiepop aangepast aan het figuur en de mindset van een 50jarige vrouw.” Kijk voor mijn werk en de Barbies op www.abfabflashes.nl.

“Door mijn studie leerde ik Vuurvrouw kennen. Ik merkte hoe belangrijk de Vuurvrouw supportgroepen voor vrouwen kunnen zijn, hoeveel er gedeeld wordt en hoe open de gesprekken. Vuurvrouw biedt een podium voor wat ik heb gemaakt en nog ga maken rondom het thema ‘de overgang’. Iemand beschreef mij als ‘overgangskunstenares’, dit vind ik mooi getypeerd. Voor de komende jaren zal ik, als overgangskunstenares, mij blijven richten op de overgang en probeer ik dit op allerlei manieren zichtbaar en bespreekbaar te maken.”

“Samen met Vuurvrouw zoek ik nu sponsoring om een reizende tentoonstelling over de overgang voor werkend Nederland te maken, online en offline! Ik zie mijzelf in het Vuurvrouw team als (een van de) creatieve breinen, daarnaast ben ik als projectleider inzetbaar voor de uitvoer van alle plannen die wij samen willen gaan doen om de overgang nog meer op de kaart te zetten!”

Hier lees je meer over de taboedoorbrekers van Ellen, op AbFabFlashes

Over de auteur Vuurvrouw

Mijn naam is Eveline Bakker. Ik ben een ondernemer met een passie voor de overgang. En ik ben oprichter van Vuurvrouw; hét platform voor en door vrouwen in de overgang.

follow me on:

Reactie geven: