Galaxy

Overgang van een digibeet naar 2.0

Stilstand is nog altijd achteruitgang. Stiekem sta ik best graag even stil. Al dat geraas om me heen even lekker laten voor wat het is. Er even niet meer in meehollen, maar hakken in het zand en vol in de ankers. En dan in totale ontkenning ergens langs de zijlijn blijven wonen. Gewoon alleen maar kijken naar de nieuwste ontwikkelingen om me heen, zonder er ook maar íets mee te willen. Om dan vervolgens al rap te concluderen dat ik als de sodemieter één of andere inhaalslag moet maken. Doe ik dat niet, dan verzand ik in hopeloos ouderwets zijn en niet meer mee kunnen met de maatschappij. En dan eindig je dus met zoiets als een roze smartwatch om je pols.

Horloge of toch een watch?

Vroeger heette zo’n ding nog gewoon horloge, maar ja dat is wel heel erg niet chill en fancy uitgedrukt natuurlijk. Zalmroze en fijntjes uitgevoerd uiteraard, want al die zwarte en super robuuste herenmodellen passen niet zo bij mijn beeld van een moderne maatschappij. Valt nog niet mee trouwens om een galant en echt volledig ingericht damesmodel op de kop te tikken.

Maar, het is gelukt! De watch heeft keuze uit 10.000 verschillende wijzerplaten, kan bellen, e-mailen, het weerbericht voor het komend half jaar voorlezen en bijhouden of ik de batterij van mijn telefoon al moet opladen. Maar ook mijn hartslag vastleggen, stappen tellen, een eventuele toevallige REM slaap registeren en het complete assortiment krachttrainingen van de sportschool voordoen en boekstaven. Zelfs hele landkaarten uittekenen en het 10 jaren plan dat mijn slanke lijn heet volledig regisseren. En o ja, als ik het dan echt persé en heel graag wil weten, dan kan ik er ook nog gewoon de tijd op zien eventueel.

Galaxy versus Siri

Galaxy heet mijn watch. Ze is ook echt veel leuker dan Siri, die digitale hulp die in van die appel telefoons verstopt zit. Wát een bemoeial is dat. Siri geeft antwoorden op vragen waarvan ikzelf nog niet eens wist dat ik ze had. Galaxy niet, die wacht rustig af wat mijn doelstelling van de dag is en past zich daar bedeesd op aan. Al begint ook zij soms op de meest onhandige momenten ineens tegen mij te wauwelen. Ergens in een doodstille en propvolle ruimte krijg ik dan ineens luid en duidelijk het aantal calorieën dat het mij kostte om daar te komen door. Inclusief de bijbehorende tijdsduur uiteraard. Heel fijn. Wat ik daar dan vooral aan weet is dat ik vergeten ben om een knopje in te drukken ergens.
Lekker eten koken op de klok

Tijdig de juiste knopjes bedienen is nog altijd mijn eigen verantwoordelijkheid. Gelukkig maar, want soms vraag ik me wel eens af waar het allemaal gaat eindigen met de digitale wereld. Hoef ik straks niet eens meer zelf nog enige inspanning te leveren? Plug ik dan simpelweg een Galaxy 10.0 in mijn arm in en zuigt zij dan automatisch alle overtollige calorieën daaruit op? Om die dan vervolgens geheel planeet verantwoord op te gebruiken als de broodnodige energie voor het via mijn arm kunnen chatten, surfen en eten koken? Inclusief het regelen en met de digitale arts doornemen van mijn wekelijkse gezondheidschecks en het ‘up-beamen’ van Kitt de vliegende auto?

Ik kijk nergens van op, maar een beetje eng vind ik het wel af en toe. En als die gedachte mij te veel in zijn greep krijgt? Dan verban ik Siri en Galaxy even een poosje naar de zijlijn en ga er zelf rustig naast zitten. Gewoon even toekijken hoe hun opvolgers het doen…

Om pas als ik er zin in heb mezelf ook weer in de doldwaze wereld van de digitale ontwikkeling te storten. Op zijn tijd even heerlijk opstandig de digibeet uithangen. Zó fijn is dat….

Over de auteur Mirjam van Gelderen

Ik ben Mirjam van Gelderen. Veertig jaren jong en al een groot deel daarvan actief als schrijver. Eerst hobbymatig, later steeds meer als professional. Al dat schrijven is leuk, maar af en toe even iets anders tussendoor is ook niet onaardig. Wat ik doe naast het schrijven? Vooral veel buiten bezig zijn. Fietsen, wandelen, paardrijden en tuinieren vormen wel de hoofdmoot. Liefst in gezelschap van mijn man. En als die er niet is? Dan neem ik lekker de hond mee. En na al die gedane arbeid is het goed rusten. Daarom houd ik me ook ‘errug’ graag bezig met espresso’s maken, espresso’s drinken, eten, slapen en vrolijk zijn! Meer over mij lezen? Kijk op Mirjam Schrijft

Reactie geven: