Opvliegers in de auto

Opvliegers in de auto

Ik zit in mijn heerlijk koele auto, zomer of winter het maakt niet uit, want de airco staat altijd aan. Rustig wachtend voor het stoplicht en… jaaaah hoor, opvlieger nummer zoveel dient zich aan. Ik zucht weer diep en laat het gebeuren. Mijn buik en het kuiltje in mijn rug worden bloedheet en langzaam voel ik het omhoog kruipen. Mijn hart slaat op hol, voel het zweet uit al mijn poriën parelen en hoor het bekende gonzende en zoemende geluid in mijn oren voordat een opvlieger doorzet.

Weer kan ik geen kant op, thuis kun je naar buiten vliegen in je hemdje maar voor een stoplicht staat dat zo raar. Doe je raam open, zou je zeggen. Dat helpt niet want een opvlieger komt van binnenuit. Het enige wat, gek genoeg, helpt is een waaier en die ben ik uiteraard vergeten. Waarom nou precies wanneer je stilstaat en niet terwijl je rijdt? Onder het rijden valt een opvlieger minder snel op en ben je afgeleidt. Een bestuurder zal een zweterige rode flits zien en dat is het. Bij een stoplicht maakt degene die toevallig naar jou kijkt het hele proces mee. Inmiddels is de plek op mijn onderrug zo heet, dat ik zeker weet wanneer je er een rauw ei op zou gooien, het zou stollen. Bij mijn bril, het zijraampje en links onderin bij de voorruit beslaat de boel, zoveel warmte pulseert er uit mijn lijf.

Ik voel dat ik bekeken word en wanneer ik opzij kijk zie ik dat de bestuurder van de auto naast mij, vol verbazing en ongegeneerd zit te bekijken wat er met mij gebeurt.
Waarschijnlijk een jonge vent die nog van niets weet, omdat zijn vrouw nog ver van de overgang af zit. Wacht maar, jij komt nog wel, denk ik wrokkig. Een vuile blik helpt niet en de sluimerende feeks, die altijd op de loer ligt tijdens de overgang, steekt haar kop op en voordat ik er erg in heb geef ik de man een middelvinger. Het licht springt op groen en waardig wil ik er vandoor gaan. Die truc mislukt uiteraard, want tijdens een opvlieger kun je gewoon niet meer helder denken. Gevolg, de motor slaat af of je springt er vandoor als een druppel op een gloeiende plaat. Jeetje zeg, laat zo´n spectaculaire exit nou ook opvliegers uitlokken.

Over de auteur Nance van de Ruit

Nance van de Ruit (51), is bekend geworden als auteur onder pseudoniem Adriana SA van het boek 'De overgang, meer dan een Hot flash'. Op haar eigen, nietsontziende wijze en een flinke dosis humor en zelfspot loods ze mede hot flashers door de meest voorkomende verschijnselen van de overgang. Haar zoektocht werd haar persoonlijke missie waarbij ze taboes doorbreekt. Dat doet ze ook in haar Menopauzecafé in Hendrik Ido Ambacht.

Reactie geven: