sneeuwpop

Kerststress tijdens de overgang

Kerststress...

Vrouwen die in de overgang gaan, vertellen vaak dat ze zich zo anders voelen. En ze vragen zich soms wanhopig af of het zo blijft? Waar ze met name moeite mee hebben is dat ze zich zelf niet meer herkennen.

Laatst zei een cliënte tegen mij: 'Ik draaide voorheen nergens mijn hand voor om‘. Zo ben ik nooit geweest. Ik was altijd die stevige dame die alles aan kon. Ik reed van hot naar her, had een pittige baan en soms vaak laat thuis. Ik was zelden moe en kreeg er zelfs energie van.’ Haar ogen werden vochtig toen ze dit vertelde en ze slikte haar tranen weg. ‘En nu?’ vraag ik haar voorzichtig.

Alles is me teveel

vermoeide vrouw in bed

‘Nu is alles me teveel. Dadelijk hebben we weer de kerstdagen, dan komen de kinderen met hun gezinnen naar ons toe. Ik heb er zo geen zin in. Ik word al moe bij het idee alleen al! Nu is uit mijn bed komen al een uitputtingsslag laat staan kerst. Ik moet er niet aan denken dat ik dadelijk weer al die boodschappen moet doen, een kerstdiner in elkaar moet zien te draaien. Het liefste kruip ik met een deken in de bank en wacht tot het nieuwjaarsdag is. Ik herken mezelf echt niet meer terug… Dit is zo anders, zo niet leuk...

Sorry...’ zegt ze terwijl ik haar een papieren zakdoekje aanreik. ‘Je hoeft geen sorry te zeggen hoor.’ Stel ik haar gerust. ‘Je hoeft je niet te verontschuldigen voor je gevoelens en je gedachten. Ze zijn er, het is eerlijk en oprecht, wat je nu vertelt, het is zoals je je nu voelt. Dat kan je maar beter niet ontkennen want als je dat diep weg stopt dan wordt de stress alleen maar groter. Veel mensen hebben last van kerststress, zoals ik dat noem. De kerstdagen die er aan komen met al z’n activiteiten en verplichtingen. Het “moet” gezellig zijn, er komt een hoop bij kijken zoals extra boodschappen, een kerstmenu maken. Het geeft vaak een hoop drukte.'

'Ja, dat klopt. Maar voorheen vond ik het leuk. Ik vond het gezellig als de kinderen en kleinkinderen kwamen en nu is alles me teveel. Ik vind dat naar, dat ik er nu zo tegenop zie. Eerlijk gezegd zal ik blij zijn als het allemaal weer voorbij is, al die feestdagen.'

Verminderde psychische weerbaarheid geeft stress

Dit hoor ik vaker bij vrouwen die in de overgang zitten. De overgang met z’n stemmingswisselingen, de hormonale veranderingen, geeft vaak ook een verminderde psychische weerbaarheid. Vaak speelt er een verhoogd stressniveau mee en is alles al snel teveel. Wat voorheen als prettig of leuk werd ervaren, kan dan worden ervaren als vermoeiend en een verplichting. Kerstmis en alle familie aangelegenheden worden dan niet meer als gezellig en leuk ervaren maar als een zware opgave. Een vrouw in de overgang heeft te maken met een afnemende zorgbehoefte door daling van de oestrogeen en progesteron spiegel in het bloed. Dit in combinatie met een verhoogde prikkelbaarheid en verminderde belastbaarheid door de overgang geeft meer stress dan normaal het geval zou zijn. Kerstmis en andere feestdagen worden dan in een keer niet meer zo leuk gevonden en er wordt tegen op gekeken.

Aanpak van angst en depressie

Speelt de stress heel erg op dan kunnen de psychische klachten overgaan in angst klachten of depressieve gevoelens. Er wordt zoveel stress ervaren dat je het gevoel hebt de regie over je leven kwijt te raken. Dit gevoel van regie verlies geeft weer meer stress en minderwaardigheidsgevoelens wat kan leiden tot angst en depressie.Denk niet dat hier niets aan te doen is omdat je nou eenmaal in de overgang zit. Stress kan zich opbouwen maar je kan ook de vicieuze cirkel van stressvermeerdering doorbreken. Samen met een goede coach of counselor kan je werken aan minder stress en meer draagkracht. Hoe meer de psyche en het lichaam weer tot rust komt, hoe minder stress je hebt en hoe beter je je weer gaat voelen. Zonder stress, maak je ook geen nieuwe stresshormonen meer aan en kan je lichaam zich beter instellen op de overgang en de menopauze in plaats van op stresshantering en bestrijding. De energie die je daarmee weer over houdt is dan weer voor jou.

Wees de kerststress voor

Laat de kerststress je niet te pakken nemen. Doe het in de overgang gewoon wat rustiger aan. Laat een ander het menu samenstellen en laat iedereen een onderdeel meenemen. Op die manier hoef je niet alles alleen te doen. Vraag hulp of laat dingen van te voren door anderen klaarmaken. Sommige bedrijven leveren kant en klare schotels aan. Die moet je dan nog wel bestellen en ophalen maar dat is minder stressvol wellicht. Maak het jezelf makkelijk door niet te veel hooi op je vork te nemen. In deze fase kan je dat er vaak niet bij hebben. Je mag gerust een stapje terug doen. Wat heb jij nodig om meer rust te ervaren tijdens de feestdagen? Kan je wat rustmomenten inbouwen? Iets doen wat je ontspant? Een leuke film kijken of misschien wel muziek luisteren. Een mooie wandeling maken? Wat het ook mag zijn.

Ik wens je fijne rustige feestdagen en een gezond, gelukkig 2019!

Over de auteur Jolande Rommens-Musquetier

Jolande Rommens-Musquetier is werkzaam als Counselor, Coach en Therapeut in haar eigen praktijk: Minerva Counseling & Coaching in Breda. Overgang als passie?! Ik ben gepassioneerd over de overgang omdat ik heb gemerkt dat ik vanuit mijn ervaringsdeskundigheid als vrouw in de overgang in combinatie met mijn psychosociale kennis, veel kan betekenen voor andere vrouwen. Ik vind het belangrijk dat we er voor elkaar zijn, elkaar helpen. Immers zijn dit allemaal ingrijpende fasen in een vrouwenleven met heel veel impact. Ik heb mijn bedrijf niet voor niets de naam gegeven van een sterke, rijpe en vrouwelijke godin. Kijk voor meer informatie op Minerva Counseling

Reactie geven: