In de overgang. Ik? Maar ik ben 32.

“In de overgang. Ik? Maar ik ben 32”. Het wordt me langzaam duidelijk dat de gynaecoloog geen grap maakt. Een boodschap met enorme impact.

Inmiddels is het 5 jaar later en heb ik me verzoend met mijn vervroegde overgang (ook wel poi genoemd; premature ovariële insufficiëntie). Maar een struggle was het wel. Ik voelde me in de steek gelaten door mijn lichaam, maar bovenal voelde ik schaamte. Want ondanks dat ik me probeerde groot te houden richting de buitenwereld, was daar toch vaak die gemene stem in mijn hoofd. Het beste te omschrijven als een soort gremlin, die zei ‘je bent een oude vrouw’.

Het leren omgaan met de vervroegde overgang was voor mij een soms eenzame weg. Niet omdat mijn omgeving niet wílde helpen maar omdat zij simpelweg niet wisten hoe. Ik kende geen enkele andere vrouw die zo jong in de overgang was en een platform voor lotgenoten bleek er niet te zijn in Nederland. Maar onlangs wees mijn arts mij op een internationale community, Daisy Network. Ik merkte gelijk hoe fijn het is om een community binnen te komen vol met vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten of hebben gezeten. Alleen al het idee dat ze er dus zíjn, die andere vrouwen.

Ik weet zeker dat heel veel vrouwen met POI op dit moment nog in stilte strijden. Want als het zelfs al lastig is voor vrouwen in de vijftig om zonder schaamte over de overgang te praten, hoe moeilijk is het dan als je nog maar in de dertig (of nog jonger) bent? Nu de overgang de afgelopen jaren uit de taboesfeer is gehaald, mede dankzij vrouwen als Isa Hoes, Medina Schuurman en Dorenda van Dijken, wordt het dan ook tijd om nu de vervroegde overgang de aandacht te geven die zij verdient. Ook ik draag daar graag aan bij, als vrijwilliger voor Daisy in Nederland. Vanuit de rol van coördinator wil ik bijdragen aan een grotere naamsbekendheid én een beter support systeem in Nederland voor alle vrouwen met POI. Of je diagnose nou 10 jaar geleden was of zeer recent.

 

Ben jij vervroegd in de overgang en op zoek naar support óf lijkt het je leuk om samen met mij Daisy Network groter te maken in Nederland? Mail mij dan via petra@daisynetwork.org.uk

Petra Visser

 

 

1 op de 100 vrouwen komt voor haar 40e in de overgang. 1 op de 1000 vrouwen voor haar 30e. Daisy Network is een internationale stichting voor vrouwen met POI. Het doel van de stichting is het bieden van informatie en steun aan vrouwen die vervroegd in de overgang zijn gekomen.

Over de auteur Vuurvrouw

Mijn naam is Eveline Bakker. Ik ben een ondernemer met een passie voor de overgang. En ik ben oprichter van Vuurvrouw; hét platform voor en door vrouwen in de overgang.

follow me on:

Reactie geven: