afbeelding bij artikel Huisarts en de overgang

De huisarts en de overgang, ervaringen

Ervaringen met de huisarts

Onderstaande vrouwen delen hun ervaringen met de huisarts rondom de overgang en overgangsklachten. Soms goede ervaringen, maar vaak wat minder goede...​

Bij een dorpsdokter heb je geen keuze verder. Het is zo’n jonge vent van een jaar of 35. De enige dokter in dit dorp dus er is ook niemand anders waar je naar toe kan gaan. Je hebt geen keuze. Hij kon me niet helpen, wist niets te vertellen over de overgang. Omdat ik 40 kg was aangekomen de afgelopen jaren, moest ik maar afvallen, dat zou vast helpen. Toen ben ik zo kwaad geworden. Ik wou hem over zijn bureau trekken en zei tegen hem: “Waarom weet je niets over de overgang? Was je op vakantie toen ze dat college gaven?” Hij kon het niet waarderen. Ik werd ineens zo boos dat hij verder niets wist of kon doen voor me. Ik ben wel een stuk assertiever geworden hoor sinds ik in de overgang zit.

Hilde

Nee hoor mevrouw, u bent niet in de overgang, want dan wordt u niet meer ongesteld....

Mijn overgang begon eigenlijk al na mijn bevalling van onze dochter. Ik was toen 40 en kreeg allemaal klachten zoals angsten, opvliegers en stemmingswisselingen. Mijn huisarts zei dat het geen overgang kon zijn, want daar was ik nog te jong voor. Dat is raar dat zoiets gezegd wordt want mijn moeder begon ook met haar 40ste met de overgang. Het komt dus vaker voor en zeker bij mij in de familie. Huisartsen weten er wat dat betreft weinig van...

Anja                 

Heeft u het gevoel dat uw depressie met de overgang te maken heeft? Nou dat weet ik niet hoor... Ik ben een psycholoog, ik doe niet in hormonen... Voor de overgang moet u bij de gynaecoloog zijn.

Ik heb zo ontzettend veel last gehad van opvliegers... Niet normaal meer. Ik had er wel vijf per uur, van die hele heftige die vanuit je voeten omhoog trekken en dan lijken te exploderen in je lijf. Ik sliep soms nachten niet meer vanwege de opvliegers en overdag trok ik het dan niet meer. Ik was op een goed moment acht nachten wakker geweest, was vijf kilo afgevallen en zag er uit als een vrouw van 70 als ik ’s ochtends uit mijn bed kwam. Ik was helemaal gebroken. De huisarts zei dat ik maar even flink moest zijn en dat ik het uit moest zingen. Ze gaf me een paar slaaptabletten, want “hormonen daar kreeg je alleen maar kanker van”. Ik kreeg trouwens ook maar een paar slaaptabletten want die waren weer verslavend. Daar kon ik het mee doen.

Corine

Dit keer kwam ik terecht bij een vrouwelijke gynaecoloog. Ik deed mijn verhaal. Alle klachten die ik had kwamen door de overgang zei ze, ook de geestelijke klachten zoals mijn angsten en depressie. Ik kon haar wel zoenen. Ik vond zoveel steun bij haar. Ik was niet gek!

Ik ben naar de huisarts gegaan omdat ik zo’n last had van hartkloppingen. Ik heb een jonge knul als huisarts maar hij is erg fijn. Hij weet er veel van en vertelde dat ik in de premenopauze zat. Hij legt dingen heel goed uit. Hij maakt er dan ook tekeningetjes bij of hij zoekt het voor je op en laat het je lezen. Hij vertelde me over de baarmoeder, de eierstokken en de hersenen en hoe de hormonen op elkaar inwerkte en wat het deed met je als je in de overgang zat. Heel fijn! Ook heeft hij de dingen waar ik me angstig over voelde, zoals de hartkloppingen gelijk laten onderzoeken om hartproblemen uit te sluiten. Dat stelde me erg gerust. Ik ben nogal angstgevoelig en dan is het heel fijn als je huisarts je zo gerust weet te stellen.

Esmeralda

Ik merkte ineens dat ik moeite had om dingen te onthouden, eigen te maken. Ik had dat nooit eerder gehad want ik kon altijd goed leren en was snel van begrip. Later merkte ik dat veel lichamelijke klachten kreeg. Ik ging meermaals door mijn rug, had erg veel pijn in mijn gewrichten van handen, voeten en nek. Ik kreeg allerlei vage klachten en liep duidelijk tegen grenzen aan die ik voordien niet had toen ik nog in de verpleging werkte. Ik ben via mijn huisarts toen doorverwezen naar allerlei “logen”. Ik heb ze allemaal wel gehad. Zo heb ik de uroloog, de gynaecoloog, de psycholoog en de reumatoloog bezocht. De reumatoloog gaf aan dat ik fybromyalgie had. Die diagnose voelde voor mij als een soort van afvalputje voor als ze er verder geen fysieke aandoening van konden maken. Al het overige werd fybromyalgie genoemd. En dat had ik dan...

Minna
openhartig-menopauze

Deels komen deze verhalen uit ons boek "Openhartig over de Overgang", waarin 25 vrouwen hun persoonlijke verhaal delen en zo anderen een blik gunnen in hun overgang. Een aanrader voor elke behandelaar.​

Klik op de afbeelding hiernaast om er meer over te lezen.

Over de auteur Vuurvrouwen delen

Vuurvrouwen delen hun verhaal. Dat mag anoniem, maar het hoeft niet. Wil jij ook jouw verhaal delen? Neem dan contact met ons op!

Reactie geven:

2 reacties
Grietje schrijft 14 november 2017

De overgang is echt het ergste wat een vrouw mee kan maken je slaapt niet meer goed, je bent overdag hierdoor gebroken en dan moet je toch ook nog eens doorgaan voor je gezin. Maar het blijkt dat je wel degelijk iets voor de overgang kunt krijgen, en daarvoor hoef je niet gesteriliseerd te zijn. Er zijn gyneacologen die wel degelijk begrijpen hoe erg de overgang kan wezen voor een vrouw en die schijven er wel wat voor uit. Als je er niet om vraagt dan zullen ze vaak ook niets ervoor uitschrijven. Maar het word tijd dat de artsen er wel iets voor geven en het hoeft absoluut niet iets te wezen waarvan je kanker krijgt.
Zelf hoop ik nog steeds een arts te vinden die wel een medicijn wilt uitschrijven want, het is gewoon een lijdens weg voor de vrouwen. Ik heb nu al ruim 4 jaren last van de overgang de opvliegers s’nachts zijn het ergste omdat het mijn nachtrust verstoord. En ik hoop dat het snel voorbij is en dat ik het niet meer lang zal hebben. Maar ja wat is lang.
Groetjes Grietje

Reageren
    Vuurvrouw
    Vuurvrouw schrijft 15 november 2017

    Dag Grietje, wat naar voor je. Is er een reden waarom de huisarts of gynaecoloog jou geen hormoonsuppletie wil geven? Er zijn echt goede opties tegenwoordig, waarbij het risico minimaal is! Je kunt een consult aanvragen bij een menopauze poli. Er zijn er een aantal verspreid door het land. Veel succes!

    Reageren
Add Your Reply