• You are here:
  • Home »
  • Blogs »
afbeelding bij huisarts deel 3

Het verborgen verdriet van een hormonale depressie: het verhaal van Mariska

Het verhaal van Mariska, begint bij het verhaal van haar moeder...

Ik wil graag mijn verhaal delen. Mijn verhaal, dat eigenlijk begint bij het verhaal van mijn moeder, die nu 88 is.

Mijn moeder

In de periode dat zij zo oud was als ik en haar ‘ellende’ begon, stierf mijn vader. Zij belandde daardoor in een psychiatrische inrichting. We weten nu dat dat kwam omdat ze het gewoon niet meer trok… De overgang en dit grote verlies, het was gewoon teveel. Ze wil het er, sinds we het weten, niet meer met ons over hebben.

Hetzelfde patroon...

Zelf ben ik inmiddels bijna 51. En sinds een jaar of 6 ben ik in een andere wereld terechtgekomen, waarin ik nog altijd op zoek ben naar mezelf. Ik heb ontdekt dat ik in deze fase van mijn leven hetzelfde patroon volg als mijn moeder. Gelukkig weet ik sinds een paar jaar dat ik niet gek ben, maar in de overgang zit. Maar ik ben teleurgesteld dat ik, nu 40 jaar later, nog steeds zelf moet uitvinden hoe het verder moet. Dat er geen arts, psycholoog of hulpverlener is die het weet en mij daarbij kan helpen.

​'Burn-out'

Maar ook de bedrijfsarts, de psycholoog waar ik 40 gesprekken mee gehad heb en die me allerlei techniekjes probeerde bij te brengen, waarvan ik dacht: "Ja, Duh! Ik snap het heus wel, maar het gaat dus gewoon niet!"
Ik kwam afgelopen vrijdag de directeur tegen van de organisatie waarbij ik werkte toen ik mijn 'burn-out' kreeg. Zij zei ook dat ze het niet snapte, omdat we zo goed konden samenwerken, maar ineens ging dat niet meer. Ik baal echt dat ik ruim vijf jaar heb geworsteld. Twee weken hormonen en toen dacht ik: "Zie je nou wel! Ik ben weer een mezelf!" Ik heb mijn bestuur een brief gestuurd en ze gaan er meer op letten. In het onderwijs werken zoveel vrouwen die hiermee worstelen!

Ik ben daarom blij dat er initiatieven zijn zoals deze. Vuurvrouw, bedankt daarvoor!

Mariska

Wil je meer weten over Hormonale Depressie? Klik dan op de afbeelding hiernaast en bezoek ons thema Thema Hormonale Depressie. Met informatie, publicaties, cijfers en meer indrukwekkende persoonlijke verhalen van Heleen, Catharina en Helma!

Over de auteur Vuurvrouwen delen

Vuurvrouwen delen hun verhaal. Dat mag anoniem, maar het hoeft niet. Wil jij ook jouw verhaal delen? Neem dan contact met ons op!

Reactie geven:

1 reactie
Catharina schrijft 2 december 2015

Wat ontzettend triest van je moeder. Ik hoop dat het jou beter vergaat, maar ook nu nog is de overgang een lastige periode.

Reageren
Add Your Reply